+90 539 342 6363
 
   

  PERİNCEK: “UYARIYORUM” DEDİ

Tarih : 06.03.2023  |  498 defa okundu..
Çanakkale’de ve deprem konusunda sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar ile uyarıda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, sosyal medya paylaşımında çok önemli bir konu hakkında paylaşım yaptı. Özellikle alüvyon üzerindeki yapılarda ve ayrıca killi kayalar üzerinde inşa edilen yapılarda zemin ve bodrum katlarında nem ve su olduğunu gözlemlediğini belirten Perinçek, bazı binaların temellerinin izalasyonlarının olmadığının altını çizerek “Bu durumum binanın iskeletini oluşturtan kolonların taşıma gücünü azaltır” dedi.



TEMELİNDE SU OLAN BİNA KOLONLARI GÜCÜNÜ KAYBEDER

İnşaat mühendisi arkadaşlarımın affına sığınarak son 4 yılda, Çanakkale merkezde jeoloji çalışması yaparken, şahit olduğum, bence çok önemli bir konuyu dile getirmek istiyorum. Özellikle alüvyon üzerindeki yapılarda ve ayrıca killi kayalar üzerinde  inşa edilen yapılarda zemin ve bodrum katlarında nem ve su olduğunu gözlemledim. İlk fotoğraf alüvyon üzerinde inşa edilen binaları, ikinci fotoğraf başka bir adreste, bodrum katı su dolu bir bir binayı gösteriyor. Bu ne demek; bina temelinin izolasyonu yok binanın temeline su giriyor demek. Su girince ne olur Binanın iskeletini oluşturan kolonlar içindeki demir zaman içinde paslanır. Paslanan demirin hacmi genişler, betonu dışa doğru iter ve çatlatır. Beton çatlayınca demir daha çok paslanır ve kolonların taşıma gücü azalır. Bir deprem olduğunda bodrum kattaki yada zemin kattaki kolonlar kırılır bina yıkılır.

ALÜVYON ZEMİNLERDEN UZAK DURACAKSINIZ

Perinçek ‘in sosyal medya paylaşımında alüvyon zeminlere dikkat çekerek “Yeni inşaatlarda alüvyon ya da killi zemin üzerinde inşaat yapıyorsanız zemini dikkate alarak temel izolasyonunu çok iyi yapmanız gerekir. Tabii ki alüvyon üzerine inşaat yapmak zorundaysanız; binanız inşaat mühendislerini önerdiği şekilde zemine uygun olarak yapılmalıdır. Eski binalarda; en kısa zamanda binayı taşıyan zemin ve bodrum katlarındaki kolonların demirleri kontrol edilmeli. Paslı ise iyileştirme  güçlendirme yapılmalı. Güçlendirme ile kurtarılma şansı az olan binalar yıkılıp yerine yenisi yapılmalı yada bu alan terkedilip sağlam zemin alanlarına gidilmeli. Eski binalarda zemine ve bodruma su giriyorsa, kolonlar kontrol edildikten sonra, binanın dört tarafı kazılıp temel altına kadar inilmeli ve sağlıklı işi bilen kişilerle inşaat mühendisleri gözetiminde izolasyon yapılmalı. Evi taşıyan temel nemden ve sudan kurtulmalı. Alüvyon zemin ne demek: nehirlerin (Sarıçay gibi)  taşıdığı ve yığdığı çakıl, kum, kil ve çamurdan oluşan toprak demek. Alüvyon zemin ne demek: su tablası yüzey yakın demek, evin temelini kazdığınızda su ile karşılaşıyorsunuz demek. Deprem olduğunda zemin sıvılaşması olur binanız toprağa gömülür ya da yana devrilir demek. Herkes bildiği bir şeyi tekrarlamaktan usandım ama hala anlamayanlar var.” dedi .

BİNA TEMELİ ZEMİNE GÖRE YAPILMAZ İSE YIKILIR

Bina temellerinin zemine göre yapılması gerektiğinin de altını çizen Perinçek açıklamasında “Çanakkale'de inşa için temel kazdığınızda birçok yerde temele dolan suyu boşaltmak için çok çaba harcarız. O su; deprem olduğunda ve sizin temeliniz alüvyon zemine göre yapılmamışsa zemin sıvılaşmasından dolayı binanız yıkılacak demektir. Şimdi birçok kimsenin, özellikle yöneticilerin bana çok kızdığından eminim. Umurumda değil. Bilim insanı olarak; bu uyarıları yapmak zorundayım. Yapmazsam yöneticilerimiz uyumaya, müteahhitler, bizlerin için mezar yapmaya devam edecekler. Her deprem olduğunda uyanan bir müddet sonra tekrar uyuklamaya başlayan yöneticileri, milletvekillerini seçmeyin. Onlar seçildiğinde kendileri gibi bürokratları başlımıza dikecekler bunu unutmayın. Burada eleştirmek istediğim, eleştirdiğim herhangi bir veya zümre değil, sistemi sorguluyorum. Değişmemiz lazım, değişim farklı bir partiyi iktidara getirmekle olmayacak. Zihniyeti değiştirmekle olacak. Değişim televizyona çıkıp kavga etmekle olmaz, süslü laflar söylemekle olmaz. Değişim işi ehline vermekle olur. Umarım 6 Şubat 2023 bir milat olur temelden çatıya gerekli değişimi gerçekleştiririz.” ifadelerine yer verdi.





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım