+90 539 342 6363
 
   

  MİLLETVEKİLİ LİSTELERİNDE ÇOK BİLİNMEYENLİ DENKLEM

Tarih : 06.04.2023  |  369 defa okundu..
Türkiye 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Genel seçimlere yaklaşırken Siyasi partiler Milletvekili listelerine son şekilleri veriyor. Siyasi partilerin tamamı bu seçimlere genel merkez listeleri ile girmeye hazırlanırken bazı partiler üye bazında temayül yoklamaları gerçekleştirdi. Bazı partiler Milletvekili aday listelerine son şekli vermek için Milletvekili aday adaylarını genel merkeze çağırdı ve mülakat komisyonunun önüne çıkardı. Tüm tu süreçler tamamlanma aşamasına gelirken siyasi partilerin Milletvekili aday sıralaması için zamanı da daralıyor. Siyasi partiler bu hafta sonu Milletvekili aday isimlerini ve sıralamalarını Seçim kurullarına saat 17.00’ ye kadar sunacak.



MUHARREM ERKEK’E “BEKLE” TALİMATI

9 Nisanda saat 17.00’ye kadar seçim kurullarına verilecek olan milletvekili listeleri öncesinde Çanakkale’de siyasi kulisler hareketlendi. Çanakkale’de tüm gözler 9 Nisan Mesayi bitiminde seçim kuruluna verilecek milletvekili adayları listesine çevrildi. En çok merak edilen milletvekili listeleri AK Parti ve CHP Oldu. Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Adayları listesinde CHP Seçim ve Hukuk İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale milletvekili Muharrem Erkek’ in  CHP’nin 1. Sıra Milletvekili olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Cumhuriyet Halk Partisinin İkinci sırası için en güçlü adaylardan biri İsmet Güneşhan. Ancak CHP  yıllardır milletvekili adaylarında 2. Sırayı  Çan ve Biga bölgesinden belirliyor. Eğer CHP Genel Merkezi Bu geleneği bozmaz ise İsmet Güneşhan’ın milletvekili adaylığı 3 sıra olarak belirlenebilir. Çan, Biga, Yenice bölgesinden bir ismin 2. Sıraya konması durumunda  Milletvekili adaya adaylarından Özgür Ceylan, Firuzan Kardaş, Osman Öztürk ve Metin Ümit Ural arasından bir ismin ikinci sıraya getirilmesi Öngörülüyor. Ancak siyasi kulislerde İkinci sıra ile ilgili bu durumun bu seçimlerde görmezden gelinerek 2. sıraya İsmet Güneşhan’ın getirileceği konuşuluyor. Kulislere yeni düşen bir bilgide Muharrem Erkek’e parti genel merkezi tarafından “day olma bekle” talimatı verildiği ve seçimlerden zafer ile çıkılması durumunda Erkek’in Adalet Bakanı yapılacağı konuşuluyor. CHP’nin seçimlerde istediği sonucu alamaması durumunda ise Erkek’in bir yıl sonra Yerel seçimlerde Çanakkale Belediye Başkan adayı yapılacağı konuşuluyor.

TURAN 3 DÖNEM KURALINA TAKILACAK MI

9 Nisan mesayi bitimine kadar Milletvekili listelerinin seçim kuruluna verilmesinin heyecanı yaşanmaya başlarken Çanakkale’de en çok merak edilen milletvekili aday listesi ise ak parti Çanakkale milletvekili listesi oldu. 23 aday adayının sıralamaya girebilmek için aday adaylığı başvurusu yaptığı AK Partide temayül yoklaması ve Aday adaylarının Genel merkez mülakat süreci sona erdi. AK Partide Milletvekili aday adayları 9 Nisan mesayi bitimine kadar verilecek milletvekili adayları listesini bekleme başladı. AK Partide en çok merak edilen donu Grup Başkanvekili ve Çanakkale milletvekili Bülent Turan’ın durumu. Turanın 3 dönem kuralına göre milletvekili olmaması gibi bir durum söz konusu. Ak partide 3 dönem kuralına daha öncede Mehmet Daniş takılmış ve milletvekili adayı yapılmamıştı. Aynı karar uygulanırsa Çanakkale’de AK Partinin 1 sırası boş kalacak. Bu nedenle Milletvekili aday adaylarının gözü 1. Sırada. Ancak AK Parti Genel Merkezi “ Bu çok önemli bir seçim. 3 dönem kuralını bu seçimlerde uygulamayacağız” derse 1 sıra zaten Bülent Turan’ın olacak. Siyasi kulislerde Turanın aday olmaması durumunda  en kuvvetli ismin eski il başkanlarından Gültekin yıldız olduğu konuşuluyor. Siyasi kulislerde  Turan’ın üç dönem kuralına takılmaması durumunda da 2. Sıra için en güçlü adayın yine Gültekin Yıldız olduğu konuşuluyor. ancak siyasi kulislerdeki taze bilgiye göre de Bülen Turan'ın bu seçimlerde 3 dönem kuralına takıldığını ve listede yer almayacağı konuşuıluyor. turan'ın AK Partinin seçimlerden zaferle çıkması durumunda bakanlık görevinin verileceği 'de Çanakkale siyasi kulislerinde konuşulan konular arasında.

2 CHP, 1 AK PARTİ VE 1 İYİ PARTİ

Siyasi kulislerde 14 Mayıs’ ta yapılacak seçimlerde Çanakkale’de oluşacak milletvekili dağılımının değişeceği, bu değişimde T.B.M.M.’de Çanakkale’nin  2 CHP, 1 AK Parti ve 1 İyi Parti Milletvekili ile temsil dileceği konuşuluyor. Kulislerde İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz’un Çanakkale’de 1. Sıra Milletvekili adayı olacağı ve Çanakkale’de İyi Parti’nin İlk Milletvekili olan ismin Rıdvan Uz olacağı konuşuluyor.  





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım