+90 539 342 6363
 
   

  ÇAY : “TALEBİMİZ EŞİT VE HAK TEMELLİ YURTTAŞLIKTIR”

Tarih : 10.04.2023  |  332 defa okundu..
CHP İl Eğitim Sekreteri ve Basınla İlişkiler ve Kurumsal İletişimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Çay “8 Nisan Dünya Romanlar Günü” Nedeni ile gerçekleştirdiği basın açıklamasında Tüm haklardan mahrum bırakılan ve proje olarak kullandığınız bizlerin talebi "eşit ve hak temelli yurttaşlıktır" dedi



2. DÜNYA SAVAŞINDA 1.5 MİLYON ROMAN AUSCHWİTZ KAMPINDA SOYKIRIMA UĞRADI


CHP İl Eğitim Sekreteri ve Basınla İlişkiler ve Kurumsal İletişimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı ve Sosyal Dışlanmayı ve Ayrımcılığı Önleme Dernek Başkanı  Hüseyin Çay “8 Nisan Dünya Romanlar Günü” nedeni ile basın açıklaması yaptı. 2. Dünya savaşında 1,5 milyon Roman vatandaşın Auschwitz kampında soykırıma uğradığını belirten Çay “Yüzyıllardır süren bu ırkçılık savaşın’daki haykırışımız, “Bu bizim savaşımız değil ki, sizin savaşınız. Romanlar tarihleri boyunca kimseyle savaşmamıştır. Neden bedelini biz ödüyoruz ” dedi. Çay açıklamasının devamında şu cümlelere yer verdi. “II. Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından Yahudiler ve Romanlar en fazla öldürülen topluluktu. 6 milyon Yahudi soykırıma uğrarken 1,5 milyon Roman vatandaşı bugünün ayıp müzesi olan Auschwitz kampında saf Alman soyunun kurbanı oldu. Aradan geçen onca yıla rağmen acımız hep taze kaldı. Günümüze kadar devam eden sistematik dışlanma, hor görülme, ön yargı, eşitsizlik ve toplumun hiç bir yerinde istenmeme gibi boyut değiştiren ruhumuza yapılan işkencelerle ne acımız bize ne yaşatıldı ne de unutturuldu. Auschwitz ölmedi, oradaki zihniyet boyut değiştirerek devam etmekte. Neo Nazi zihniyeti hayatımızın hiç bir alanında eksik olmadı. Dünyanın en büyük azınlığı olarak Hindu felsefemiz ışığında bizler kendi memleketimizde sizlere kucak açıp sizlerin yüksek mertebelere gelmeniz için çalışıyor ve sizlerle çatışmıyorsak bu bizim felsefemizdendir. Bizler her zaman dünyada ikinci sınıf insan olmamıza rağmen ve bizlerin aşağılanmasının, dışlanmasının ve görmezden gelinerek istenmemesinin önünde hala sizlere saygı duymamızın sebebi bu felsefemizdir. Yüzyıllardır süren bu ırkçılık savaşın’daki haykırışımız, “Bu bizim savaşımız değil ki, sizin savaşınız. Romanlar tarihleri boyunca kimseyle savaşmamıştır. Neden bedelini biz ödüyoruz”




EŞİT VE HAK TEMELLİ YURTTAŞLIKTIR TALEP EDİYORUZ


Çay basın açıklamasına şu cümleler ile son verdi. “Tüm haklardan mahrum bırakılan ve proje olarak kullandığınız bizlerin talebi "eşit ve hak temelli yurttaşlıktır". Auschwitz kampında  bıçak, balta, ellerinde demir sopa, küreklerle ve iş için kullandıkları diğer araçlarla Nazi subaylarının emirlerini red ederek direnişe geçerek faşizme direnen atalarımın izinde bugün bizlerde faşizme karşı direnmeye devam ediyoruz. Dünya Romanlar Günü'nün; Roman toplumunun kültürünü tanıtmakla sınırlı olmayan, aynı zamanda, tüm bu toplulukların yaşamın her alanında karşı karşıya kaldıkları baskı, ayrımcılık ve önyargılar konusunda farkındalık yaratması ve ayrımcılığa karşı bir araya gelmenin önemine de vurgu yapması dileğiyle...Katledilen Atalarımı Saygıyla Anıyorum.”





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım