+90 539 342 6363
 
   

  KEPEZ BELEDİYE BAŞKANI ARSLAN 1 YILLIK ÇALIŞMALARI ANLATTI

Tarih : 10.04.2023  |  326 defa okundu..
“En Gurur Duyduğum Eser Kepez’i Özgürlüğe Kavuşturmak”



‘Belediye’yi Kepez halkı ile birlikte şeffaf bir şekilde yöneteceğim’ diyerek 30 Mart 2019 Yerel seçimlerinde göreve geldiğinde yaptığı ilk iş  Belediyenin Mali işler tablosunu Belediye Binasına asmak oldu. Sonraki süreçte yaptığı Halk toplantıları ile Kepezlilerin sorunlarını dinleyip Belediye çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Belediye Başkanı Birol Arslan hizmette 4. Yılına girdiği bu sene de yaptığı basın toplantısı ile Belediyenin mali ve genel değerlendirmesini yaptı. Bir bir bitiren projelere rağmen, kendisine yöneltilen ‘en güzel projeniz hangisiydi’ sorusuna Başkan Arslan’ın yanıtı Kepez’i  Özgürlüğe kavuşturmak olduğunu belirtti. 
4 Nisan 2019 Yerel Seçimler sonrasında görevini devralmanın yıldönümünde her yıl olduğu gibi  Başkan Birol Arslan bu yıl da halka açık toplantısında Mali tabloyu ve yapılan çalışmaları değerlendirdi. Turhan Mildon Kültür Merkezinde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına  Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, partililer, STK Temsilcileri ve çok sayıda vatandaş karıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Kepez Belediyesinde yaptıkları çalışmalara değindi. Başkan Arslan “Görevi devraldığımız ilk günden bugüne dilimizden düşürmediğimiz iki ilke vardır, Şeffaflık ve hesap verilebilirlik. Her yıl olduğu gibi sizlere tüm şeffaflığımızla devraldığımız görevi hesabını vermek için bir araya toplandık. Bu topraklarda hangi bedeller ödenerek yaşadığımızı da çok iyi biliyoruz. Bu sebeple kendimize ilke edindiğimiz şeffaflık ve hesap Temelinde milat belirlediğimiz 4 Nisan'lardan sonra gelecek her yeni 4 insanlara karşımıza elimiz boş çıkmamak için çok çalıştık. Bu çalışmalar destekler ve katkıları için tüm meclis üyesi arkadaşlarıma ve tüm belediyemiz emekçilerine sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca yine Büyük teşekkürü de hak eden Bugün buraya kadar gelip verdiğiniz görevin arkasında duran siz değerli hemşerilerime saygı ve şükranlarımı sunuyorum. Çok şükür huzurlarınızda yine ellerimiz boş gelmedik” dedi.
KEPEZ YEŞİL ALANLARI İLE NEFES ALIYOR


Belediye Başkanı Birol Arslan, seçim çalışmalarında vadettikleri şeylerden biri de yeşil alan yaratmak olduğunu belirtti ve Kepezdeki yeşil alan çalışmalarına değinerek “Evet yeşil belediyecilik bizim zaten manifestolarımızın başındaydı. Bugüne kadar  yeşil belediyecilikle ilgili Kepez'i daha yeşil, daha nasıl  yeşil Kepez'i yaratabiliriz  Ben ve arkadaşlarım, bürokratlarımız hep birlikte çalışıyoruz ve bu süreç içinde bin 605 ağaç dikimi gerçekleştirdik Kepez'de.  Bunu büyük bir çoğunluğu Hamidiye Mahallesi'nde yeni kurulan mahallede olmak üzere bin 605  adet ağaç diktik. Plaj bölgesinde de çok ciddi bir ağaç dikildi. Yani üç dört yıl içinde bu ağaçlar büyüdüğünde  hemşehrilerimiz  rahatlıkla denize girerken ağaçların gölgelerinde faydalanacaklar ve  pikniklerini yapacaklar. 3 bin 175  adet bitki dikimi gerçekleştirmişiz ve 12 bin 110  metre kare  çim serilmiştir. 4  bin 608 metrekare yeşil alan oluşturulmuştur ve bunları da oldukça ekonomik bir fiyata  Kepez halkına hizmetine sunduk. Hamidiye mahallesi ve  Boğazkent Mahallesi'nde ağaç dikimlerimi devam ediyor” dedi.
KEPEZ’İN ATIKLARI ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR


 ÇAKAB ile yürütülen çalışmalar neticesinde Kepezde toplanan evsel atıkların enerjiye dönüştürüldüğünü de dile getiren  Başkan Birol Arslan “Katı atıklar enerjiye dönüşüyor.   Kepez'de 2022  yılında 11 bin 715  ton evsel atığı toplamışız ve bunun maliyeti de 9  milyon olarak biz ÇAKAB’a teslim etmişiz ve oradaki check-up da yapılan çalışmalarla  tüm bölgenin sadece kepesi değil tabii. Çanakkale  ÇAKAB  Üyesi Umurbey, Lapseki ve Çardak beldeleri. Ayrıca köyler Özel İdare olmak üzere Çanakkale'de toplanan tüm o katı atıklar enerjiye dönüştürülüyor. Burada da yatırımlar sonlandırılmak üzere bize  bu işin maliyeti de 9 milyon 67 bin liraymış” dedi.


 2023 DİĞER YILLARA GÖRE DAHA SADE GEÇECEK


6 Şubat’ta yaşanan deprem dolayısı ile Bu yıl müzikli ve eğlenceli  festivallere fazla yer vermeyeceklerini bu nedenle 2023’ün diğer yıllara göre daha sade geçeceğini dile getiren Başkan Arslan “Bu yıl depremle birlikte biraz daha sade bir  yıl geçirmeyi planlıyoruz. Meclis üyelerimizle birlikte meclis de bunu tartıştık. Müzikli, eğlenceli  festivaller yapmayacağız. Ama sadece bir istisna 23 Nisan günü çocuklarımıza Bir halk çocuğu açacağız. Orada da yurt dışından gelen çocuklarımızla birlikte o çocuklara o gün  farklı bir gün yaşayacağız ama onun dışında çok da fazla  müzikli, eğlenceli festival  planlamamız da yok” dedi.


EV HANIMLARINA DESTEK OLDUK


 Ev Hanımlarının evlerinde ürettiği  eşyaları satmak için verilen stant desteklerine de değinen Belediye Başkanı Birol Arslan “Kepezli kadınlarımızın  evlerinde ürettikleri el emeklerini satmak için  Kepez'de Halk Kafe'nin yanında 25 stant yaptık ve adını da hemen açılıştan 3 gün önce  vefat eden Cüneyt Arkın   üreten kadın stantları olarak isimlendirdik. Çok cüzi  küçücük bir  bedele o  üreten kadınlarımıza stantları bir yıl boyunca verdik. Tabii geçen yıl büyük bir ilgi alaka olunca bir anda bu yıl talep arttı. Şimdi yaklaşık 50 civarında talep var. O talepleri de karşılamak üzere yine önümüzdeki günlerde sayılarını arttırarak 50 civarına getireceğiz ve kimseyi  incitmemeye, kırmama felsefemizi devam ettireceğiz” dedi.
BELEDİYEMİZİN YÜZDE 3’E YAKINI SOSYAL YARDIMLAŞMALARA GİTMİŞ


Belediye Başkanı Birol Arslan,  Belediyenin ihtiyaç sahiplerine yönelik yapılan sosyal yardımlaşmaların Belediye Bütçesindeki giderlerine ve yapılan yardımlara da değinerek “Sosyal belediyeciliği ben ve arkadaşlarım gerçekten çok önemsiyoruz.  Göreve geldiğimizde maalesef biliyorsunuz bir kovid geldi. Kovid'te  esnaflar iş kapatmak durumunda kaldı. Onların yanında çalışan işçiler  maalesef işlerinden oldu. İnsanlar sokağa çıkamadı.  İlk Dönemimiz olan bu zorlu dönemde  ekonomik olarak  belediyemizin tablosu çok  pozitif olmamasına rağmen biz hiçbir fedakarlıktan kaçmadık ve sosyal belediyecilik anlamında üzerimize düşen bir sosyal demokrat belediye olmanın  vazifesini yerine getirdik.  Her ay o ihtiyaç sahiplerinin  hesaplarına bedeller yatırdık.  Dört yıllık süreçte 2 bin 623  Aileye çift karttan  para yatırmışız. Her yıl başında bir kere  olmak üzere ihtiyaç sahibi ailelere  yakacak yardımı yaptık. 399 aileye her ay ekmek yardımı  Yapıyoruz.  Hiç kimse   kim bu yardımdan kimler faydalandığını bilmiyor. Hani bir elin verdiğini, öbür el görmeyecek, bilmeyecek şekilde yardımlarımızı yapıyoruz.  Bunun yanında daha bir çok hizmet veriyoruz. Bunun maaliyeti de belediyemize  5 milyon 163   bin lira olmuş. Şunu söyleyebilirim ki bu da yaklaşık bütçelerimizin yüzde 2,5’ine  tekabül ediyor. Yani Kepez Belediyesi'nin yaklaşık yüzde iki buçuk Yıllık bütçesi sosyal yardımlara gitmiş” dedi.


HAMİDİYE MAHALLESİNİ ÇANAKKALE’NİN EN REVAÇTA MAHALLESİ YAPTIK


Hamidiye Mahallesine yapılan yarırımları da değerlendiren Birol Arslan “Geldiğimizde Hamidiye Mahallesi yeni imara açılmış bir bölgeydi. Orada lüks siteler lüks apartmanlar yapılmış ama yol ve altyapılarda  büyük bir eksik vardı. Hızlıca biz oradaki o açığı yıl sonuna kadar  gerçekleştirdik. 2019  yılının yıl sonunda yağmurlar başlamadan bitirdik ve 79  bin 532  metrekare parke taş döşemişiz. 14  bin 510 metre olup 21  bin 248 metre bordür. 6 bin dört 425  metre yağmur suyu hattı döşemişiz. Gerçekten Hamidiye Mahallesi bugün Çanakkale'nin en revaçta mahallelerinden biri haline getirdik.  Hamidiye Mahallesinin en Güzel Mahallesi bize  8  milyon 291 bin liraya mal oldu” dedi.


ONLARI YEŞİLÇAM’A GÖNDERECEĞİM


Belediye Başkanı Birol Arslan, eleştirilere konu olan Caddenin yeni yüzünü de paylaşarak  “Sanayi Caddesi'ni biliyorsunuz burayı da  bir törenle başlatmıştık.  Yeni göreve geldiğimizde olumsuz günlerdi ve  sürekli videoya çekiyorlardı.  Atık suyu da çözmüştük o dönem onlar da yollardan video çekerek bizi  eleştirmeye çalışıyorlardı.  Onlara Yeşilçam'a göndereceğim ben. 2024  Mart'ında Yeşilçam'a göndereceğim Kepez'den. Çektiği yolları da şimdi daha güzel hale getirdik.  Sanayi Caddesi pırıl pırıl asfalt oldu.  Her şeyimde bir   sıralaması var.  Yol kötü biliyorum ama olmayan parayla ben gelip halkın sırtına borçlandırıp da o yükü atamam ki. Her şey doğru zamanda ve doğru anda yapılır. Biz de doğru anda yaptık” dedi.
BALÇIK OLAN DEREDE ARTIK BALIKLAR YÜZÜYOR


 Başkan Birol Arslan “Daha önceden hatırlarsanız liman  o civarda büyük bir koku  bizi  sarıyordu. Geçerken herkes nefes almaz burnunu  kapatır öyle geçerdi.   Burada  arkadaşlar karadan bin 18  metre  döşeme yaptık.  Denizin içinde de 230  metre civarında 6 yüzlük HDP boru döşedik. Ve tesisten çıkan  suyu derenin içine boşaltmadık.  Şimdi diyebilirsiniz ki ‘ya başkan  tesisten çıkan suyu eskiden dereye boşaltıyordu şimdi de denize boşaltılıyor. Ne değişti’ diyor.  Çok şey değişti. Çevreciyim demekle çevrecilik olmuyor sadece Kaz Dağları'nda çevreciyiz değil  bizim kendimizin de aynaya bakması gerekiyor. Tesisi tam kapasitede çalıştırdık. Tesisin çıkışına bu atık su tesisi sürekli atık izleme sistemi kurduk.  Testten çıkan suyu kendi analiz ediyor. Eğer doğaya suistimal eden bir su gelirse, standartların dışında bir su gelirse tesis kendini kilitliyor. Ve anında Çevre Bakanlığına ve  Çevre Şehircilik il Müdürlüğüne sinyal göndererek  bizim suistimal yaptığımızın önüne geçiyor. Çevrecilik sadece lafla olmuyor.  Yaklaşık 4 milyon TL'ye yaptık.   Bu arada balıkçılar eskiden teknelerini, iplerini, çapalarını attıkları zaman ellerine eldiven giyip öyle çekebiliyorlardı. Çünkü su balçıktı dışarıya Pis bir koku veriyordu. Ama şimdi o balçık olan derede balıklar yüzüyor” dedi.


SUDAKİ SIKINTININ NEDENİ KUYULARIN ÇÖKMESİ


Başkan Birol Arslan “Göreve geldiğimizde yedi adet su kuyusu vardı Kepez Belediyesi'nin. Bu kuraklık sebebiyle üç adet su kuyusu kullanım dışı, ayrıca iki tane su kuyusu da çöktü. İhale ederek aynı parsellerin  içinde değişik noktalara o iki kuyuyu açtık. Bu arada da 11 tane de benim dönemimde ruhsat aldık. Şu anda 15 adet   su kuyusu hizmet veriyor. Bir 15 gün daha sizden zaman istiyorum. Beş tane kuyu  şu anda açıldı bitti. Elektrik hatları döşeniyor. Bir hafta  içinde onlar devreye girecek.  Şu anda su yetmediği için arıtmayı haftanın iki üç günü çalıştırabiliyoruz. Sorun zaten oradan geliyor. Ama  kuraklıkla ilgili dünyanın su sıkıntısıyla ilgili yapamayacağım hiçbir şey yok” dedi.


HİZMETİ KEPEZ BELEDİYESİNDEN ALIYOR AMA HİZMET ÜCRETLERİ BAŞKA İLLERE GİDİYOR


Başkan Birol Arslan “2023  yılına geldiğimizde TÜİK verileriyle 31 Aralık 2022’de resmi nüfusumuz 35 bin 190  oldu.  4 yıl içinde 7 bin 356  kişiyi Kepez'e taşınmış, ikametini almış. 2019 yılı benim geldiğim   Kepez'in su alanı  11  bin 378’miş. Geldiğimiz  2023 yılında 8 bin 851hane  gelmiş Kepez'e. Ama maalesef 7 bin 356  kişi ikametini taşımış. Dolayısıyla da yani hizmeti bizden almışlar. Kepez Belediyesi'nden almışlar. Ama bu İller Bankası pay bütçelerini başka noktalarda ki belediyelere ödemişler. Ben buradan Değerli hemşehrilerim, ikametlerinizi alın. Çünkü belediyelerin en büyük gelirlerinden bir parçası da İler Bankası gelirler.   Aile, iki nüfustan 16 bin. 25  bin nüfus dağıtmış Kepez'de.  Ama sadece yansıyan resmi olarak 7 bin 300. Bu 17 bin olsaydı gerçekten her ay bize 1 milyon TL fazla gelir demektir” dedi.


 SOSYAL BELEDİYECİLİK BUDUR


Kepez Belediyesinin değişen mali tablosuna da değinen Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan “31  Mart akşamı seçim bitti. 4 Nisan'da hep beraber buradaki arkadaşlarla birlikte gittik ve  görevimizi teslim aldık.  Görevi devraldığımızda dört Nisan 2019 tarihinde Kepez Belediyesi'nin kasalarını, varlıklarını, borçlarını, bankaların hepsini teslim alıp tutaraktan 62  milyon sekiz 881  bin liralık bir borç vardı. 31.03.2023 Cuma akşamı itibariyle Kepez Belediyesi'nin toplam borcu 52 Milyon 645 bin 332 TL’ye düşmüş.   Bu kadar yatırım yapmışız. İçme suyu, atık suyu, yolları diğer bütün yapmış olduğumuz sosyal belediyecilik tüm masraflardan sonra 52  milyona düşmüş.  52 milyona döviz cinsinden gidersek karşımıza gerçekten çok  değişik rakamlar çıkıyor. Yani görev yürüttüğümüz süre içinde 10  milyon 236 bin 017 lira 98  kuruş borcu da ödemeyi başarmış durumda arkadaşlar. Sosyal belediyecilik budur.  Göreve geldiğimizde biliyorsunuz branda yazdık. Biraz da bununla ilgili bazıları eleştirdi. Her yıl astım ve  bu da dördüncü brandamız. Kendi brandamı dağıtacağım. Kendi yaptığım işleri de” dedi.


HİÇ KİMSEYE AYRIM YAPMADIM


Birol Arslan “Dört yılda zor günlerden geçtik. Pandemi,  ekonomik krizi hepsini birlikte üstesinden geldik. Hikmetlerden kıskanamadık. Hiç kimseyi ayrım etmedik. Hiç kimseyi, biz kişi çıksın desin ki başkan bana AKP'liyim, MHP'liyim, HDP'liyim, CHP'liyim diye ayrım yaptım. Bir kişinin kalbini kırmadım. Zenginliğimin farkındayım. Allah'ım bana bahşetti. Doğduğum topraklara belediye başkanı oldum. Bundan daha büyük. Ne zenginlik olabilir Yani hizmet etmenin mutluluğu ve onurunu yaşıyorum” dedi.


EN GÜZEL İŞİM BARIŞI VE HUZURU TESİS ETMEK


Sunumunun ardından kendisine yöneltilen ‘en güzel projeniz hangisiydi’ sorusuna Belediye Başkanı Birol Arslan, Kepez’in önceki dönemlerde yarattığı gerginliklere değinerek “ En güzel hizmet  şimdi kadınlar olarak bakarsak içme suyu arıtma tesisi. Beyler olarak bakarsak yollarımız, gençler olarak bakarsak spora vermiş olduğumuz destek. Ama bir Kepezli olarak buna verebileceğimiz en güzel cevap Kepez'e barışı ve huzuru tesis ettik.   Kepez 1992 yılında belediye oldu. 1994  yılından itibaren Kepez'deki bütün seçimler hep gelmiştir. Akrabalar birbirine küstü, bayramlaşmadı, arkadaşlar kahveleri ayırdı, konuşmadı. Gerçekten bu çok üzücüydü. Büyük bir gerginlik vardı. Kepez o kadar mutlu ve huzurlu ki barış içinde kahve de eskiden vallahi sokakta birbirine selam vermeyenler şimdi beraber kağıt oynuyorlar” dedi.





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım