+90 539 342 6363
 
   

  GÖKHAN: “ TÜRK TARIMINI YENİDEN AYAĞA KALDIRILMASI GEREKİYOR”

Tarih : 01.05.2023  |  521 defa okundu..
Çanakkale Belediyesi tarafından başlatılan ve sürdürülen Tohum takas şenliği Halk Bahçesinde yapıldı. Çanakkale Belediyesi’nin tarımın önemini vurgulamak, Atalık tohumların gelecek nesillere aktarılması ve kent vatandaşlarının tohum farkındalığının oluşturulması için düzenlenen tohum takas şenliğine ilgi yoğundu.



“ÜLKEMİZ TARIMDA ÇOK GERİYE GİTTİ”
Çanakkale Belediyesi Tohum Takas şenliği yoğun bir katılım ile Halk Bahçesinde gerçekleştirildi. Yerel Tohum Takas Şenliğine birçok il ve ilçe den gelen katılımcılar kurdukları standlar da yerel tohumlarını tanıttılar. Yerel Tohum Takas Şenliğine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı  İrfan Mutluay, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Siyasi Parti temsilcileri, Belediye personelleri ve çok ayıda Çanakkaleli vatandaşları katıldı. Başkan Gökhan, Tohum Takas Şenliği için Halk Bahçesine kurulan hediyelik eşya, tohum ve organik yiyecek stantlarını birer birer gezerek bilgi aldı. Gökhan  yerel tohum takas şenliğinin açılışında yaptığı konuşmada bir zamanlar tarım ürünleri üretimi konusunda dünyada kendi kendine yetebilen Türkiye’nin  tarımda çok geriye gittiğini belirterek  ‘’2017 yılında tohum sandığımızı açtık. Üretime ve tarıma katkı sağlayan örnek bir projemizdi. 2018 yılından bu yana süren bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz  Yerel Tohum Takas Şenliğimizi başlatıyoruz.  Tohum Takas Şenliğimizi sürdürmek niyetindeyiz çünkü ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi de tarım konusu. Tarımda maalesef çok geriye gittik, üretimlerimiz düştü, ekilen topraklarımız azaldı. Sadece ekilmemekle değil erozyonla, yapılaşma ve betonlaşmayla kaybediyoruz. Toprak metrekaremiz azaldı. Bu da yetmez gibi tohumlarımı muhafaza edemiyoruz ve onları başkaları yurt dışında alıp geliştiriyorlar sonra bize ithal ediyorlar. Şimdi bizde yerel yönetim olarak kırsal kalkınma projelerine destek olmak için yatırımlar yapıyoruz’’ dedi.
“15 MAYIS’TAN SONRA YENİ BİR ANLAYIŞLA TARIM ÜZERİNDE ÇOK CİDDİ YENİ ATILIMLAR VE YATIRIMLAR YAPILACAK”

Gökhan konuşmasının devamında bir zamanlar çok verimli olan toprakların bilinçsiz kullanım nedeni ile verimsizleştiğine de dikkat çekerek ‘’Bir başka sorun topraklarımızın verimsiz kullanılması, gübreliyoruz, ilaçlıyoruz, suluyoruz hiç biri bilimsel değil. Eskiden mazot ve gübre desteğinden yararlanabilmek için Tarım İl Müdürlüğünün laboratuvarında toprağınızın testini yaptırabilirdiniz. Bunu kaldırdılar kapattılar. Üniversite de istiyorsan yaptır dediler.  Zaten bu bilinçte değil, sen bunu teşvik edeceksin. Bizde Üniversite ile anlaşma yaptık dar gelirli çiftçilerimizin toprak analizini ücretsiz yaptırıyoruz. Çanakkale Belediyesi olarak fide, tohum üretiyoruz çiftçilerimize veriyoruz. Hedefimiz bize ait olan ürünlerin kaybolmasını engellemek. İlaçlamayı çok verimli bir şekilde, biçimde eşit olarak sağlayacağız. İlaçlama dediğinizde motorla değil elle yapıldığında tarlanın yarısında insanlar yoruluyor. Ne kadar ilaçlama yapılacağını karışımının ne olacağını bilmek bunların hepsi soru işareti. Halbuki bunlar artık bilimsel ve dijital ortamda yapılıyor. Gelişmiş ülkelerde bu teknolojiler kullanılıyor artık bizde 15 Mayıstan sonra yeni bir anlayışla tarım üzerinde çok ciddi yeni atılımlar ve yatırımlar yapmamız lazım çünkü Dünyanın en verimli topraklarında yaşıyoruz’’ dedi.  Köylerde ki göçü engellemenin alt yapı sorunlarını düzenleyip daha sosyal bir alan yaratılmasını gerektiğini belirterek açıklamalarına devam eden Başkan Gökhan, Tarımda köylerde ki göçleri önlememiz lazım. Büyük imkanlar tanımamız lazım. Köylerin alt yapılarını düzenlenmemiz lazım ki orada aile kurabilesinler, köy okullarının yeniden açılması gerekiyor ki oradaki sosyal yaşamı sağladıktan sonra verimli bir ürün elde edip çok para kazanmalarını sağlayarak gençleri o topraklarda muhafaza etmesini sağlamamız gerekiyor’’ dedi. Konuşmanın ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan ve Siyasi Parti temsilciler ile birlikte tohum takası gerçekleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş ve Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Onur Sinan Türkmen  ‘’Kuraklık ve Depremin Tarıma Etkileri’’ adlı panel düzenledi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin  ‘’Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştirme Teknikleri ve Kullanımı Alanları’’ adıyla söyleşi gerçekleştirdi.   Yerel Tohum Takas Şenliği fide dağıtımı ile sona erdi.





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım