+90 539 342 6363
 
   

  ATİKHİSAR BARAJINDA YAZ AYI İÇİN RİSK DEVAM EDİYOR

Tarih : 08.05.2023  |  682 defa okundu..
Çanakkale’nin içme, kullanma ve tarımsal sulamasının karşılandığı Atikhisar Barajında su seviyesi yoğun yaz sıcakları öncesinde istenen doluluk oranına ulaşamadı. Atikhisar Barajının doluluk oranı ile ilgili son bilgileri Mayıs ayı belediye meclis toplantısında paylaşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Atikhisar Barajının doluluk oranının yaz ayları için yeterli olmadığı uyarısında bulunarak risk devam ediyor dedi. Gökhan, Atikhisar barajı ile ilgili yaptığı bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi.



KAR YAĞIŞI OLMAYINCA BARAK SU SEVİYESİ İSTENEN DÜZEYE GELEMEDİ


Kentimizin içme ve kullanma suyunun karşılandığı Atikhisar baraj doluluk oranı %52. Maalesef Baraj doluluk oranı yağışlara rahmen fazla yükselmedi. Yağışlar var ama  demek ki bu yağmurlardan kazandığımız su kadarda su tüketiyoruz. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki günlerde meydana gelecek olan yağışlar ile Atikhisar Barajının doluluk oranı yükselir. Tabii barajı dolduran aslında kar sularıdır. kışın aylarında Çanakkale merkez kar yağışı alabilseydi Atikhisar Barajının şu anki doluluk oranı şu anda % 80-90 olurdu. Baraj şu anda Nisan yağmuruyla biraz doldu ama maalesef şu anda hep aynı doluluk oranına ulaşabiliyoruz. Aylardan beride barajımızın doluluk oranı % 50-52 seviyelerinde gidiyor.


YAZ AYLARI İÇİN SUYUMUZU ŞİMDİDEN TASARRUFLU KULLANMALIYIZ


Gökhan Atikhisar Barajı ile ilgili değerlendirmesinde su kullanımına çok daha fazla dikkat edilmesi, suyun tasarruflu kullanılması gerektiğinin altını çizerek “Sularımızın kullanımıyla ilgili dikkatli olmamız lazım. Bunu kamuoyuyla hemşehrilerimizle de paylaşıyoruz. Olabildiğince dikkatli olmalıyız. Evdeki kullanım, iş yerlerimizdeki kullanım çok önemli. Onun için bu süreçte bilgi veriyorum ki doluluk oranlarını hani yağmur yağdı baraj doldu bol bol su kullanalım kullanalım moduna gelinmesin çünkü bu doluluk oranı ile yaz ayları için susuzluk riski devam ediyor.


TARIMSAL SULAMA İÇİN KISITLAMA GELEBİLİR


Başkan Gökhan tarımsal sulama içinde bol su gereken çeltik gibi ürünler için kısıtlama gelebileceğinin altını da çizerek “Bazı ürünlerin sulanmasıyla ilgili mesela Bayramiç Barajı'nda sıkıntı yok. Bayramiç barajında doluluk oranı %80’ i geçti. Ama Bayramiç Barajı ile ilgili bile daha çeltik ekimiyle ilgili ve diğer sulama sistemleriyle ilgili bir açıklama yok. Tam karar yok ama çok su gerektiren ürünler ile ilgili bir kısıtlama kararı alınacak gibi görünüyor. Yani çeltik ekimine bir kısıtlama gelebilir Ama her şeye rağmen Çeltik dışında damlama sulamayı mutlaka zorunlu. Zaten damlama sulamanın mutlaka zorunlu kılınması şart. Ben  Bayramiç Ziraat Odası Başkanı'yla da bugün görüştüm. Bu tarih itibariyle Bayramiç Barajının doluluk oranı göz önüne alındığında şu an çeltik ekibine engel bir durum yok. Ama biraz kısıtlama olabilir. Yani yüz dönüm ekeceğine ne bir seksen dönüm ekilebilir gibi bir tedbir alınabilir diye düşünüyorum” dedi.





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım