+90 539 342 6363
info@canakkaleburda.com
ANASAYFA
HABER KATEGORİLERİ
Magazin
Guncel
Siyaset
Ekonomi
Spor
Teknoloji
Cevre
Saglik
Emlak
İLÇE HABERLERİ
Merkez
Bozcaada
Biga
Can
Eceabat
Ezine
Gelibolu
Gokceada
Lapseki
Yenice
Ayvacik
Bayramic
İLETİŞİM
İletişim
×
Bize hem whatsapp hemde arayarak +90 539 342 6363 den ulaşabilirsiniz.
Anasayfa
Bana Özel
Giriş
Köşe Yazarları
Günün Haberleri
Haber Arşiv
Hacumusalar : “Ömk İle Sorunlar, Eşitsizlikler Daha da Arttı“
Tarih : 12.05.2023
|
574 defa okundu..
Paylaş
Tweet
Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar yaptığı basın açıklamsında eğitim emekçilerinin sorunlarını biz kez daha gündeme getirdi. Siyasi iktidarın yıllardır Eğitim emekçilerinin ekonomik sosyal ve özlük hakları konusundaki taleplerine kulaklarını tıkadığını ifade eden Hacımusalar taleplerimiz ile öğretmenlerin değil, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedefliyoruz” dedi.
Sorunlar Çözülmedi, Sorunlar Attı
Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar eğitim emekçilerin sorunlarını yaptığı basın açıklaması ile bir kez daha gündeme getirdi. Eğitim emekçilerinin sorunlarının siyasi iktidar tarafından yıllardır görmezlikten gelindiğini ifade eden Hacımusaslar “Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza yönelik taleplerimiz, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz siyasi iktidar tarafından görmezden gelinmektedir. Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin, çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunlarına kalıcı çözümler üretmek yerine Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerinden eğitim emekçilerine yönelik ayrımcı ve adaletsiz uygulamaları hayata geçirmiştir” dedi
Ömk İle Öğretmenler Arasında Ciddi Ücret Eşitsizlikleri Ortaya Çıktı
Hacımusalar Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun sorunları daha da arttırdığının ve haksızlıklara yol açtığının da altını çizerek “Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına yenileri eklenmiştir. Eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de ‘uzman öğretmenlik’, ‘başöğretmenlik’ gibi yeni statüler üzerinden dâhil edilmiş, aynı derece ve kademedeki öğretmenlere yönelik farklı ücretlendirme politikası sonucunda iş yerlerimizde huzursuzluk belirgin şekilde artmıştır. Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaş kaleminde çalışmak zorunda kalan, bu kadar farklı ve dengesiz ücretlendirme uygulaması yapılan ikinci bir meslek grubu bulunmamaktadır. Eğitim emekçilerinin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren ve eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran ÖMK sonrasında, aynı işi yapan öğretmenler arasında ciddi ücret eşitsizlikleri ortaya çıkmıştır. Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Sınavı sonucunda 67 bin öğretmen “başöğretmen”, 517 bin öğretmen “uzman öğretmen” unvanı almıştır. Sınava girmeyen ve on yıldan az kıdemi olan öğretmen sayısı ise 400 binin üzerindedir. Göreve yeni başlayan bir öğretmenin maaşı bugün 12 bin 224 TL’dir. Bir okulda aynı derse girip, tamamen aynı müfredatı işleyen ve 25 yıllık kıdemi olan üç öğretmenden kariyer basamakları sınavına girmeyen normal bir öğretmen yaklaşık 14 bin 200 TL; “uzman öğretmen” 17 bin TL; “başöğretmen” ise 19 bin 500 TL maaş almaktadır. Okullarda “başöğretmen” ve “uzman öğretmen” unvanı alan öğretmenler aynı derece ve kademede görev yapan öğretmenlerden daha yüksek maaş almaktadır. Örneğin 1. ve 2. derecede olan bir ‘başöğretmen’ aynı derece ve kademedeki diğer meslektaşlarından net 4 bin 944 TL; ‘Uzman öğretmen’ ise aynı derece ve kademedeki meslektaşından farklı bir iş yapmadığı halde net 2 bin 472 TL daha fazla maaş almaktadır. Aynı işi yapan, aynı müfredatı uygulayan öğretmenler arasında derece ve kademe farkı dışında göstermelik bir sınav üzerinden bu kadar ücret farkı olması adaletli bir uygulama değildir. Aynı işi yapan öğretmenler arasında bu kadar yüksek maaş farklılığının olduğu bir eğitim sisteminde eşitlikten, adaletten ve nitelikli eğitimden bahsetmek mümkün değildir.
Yeni Hükümete Eğitim Çalışanlarının Taleplerini Açıkladı
Sendikamız yıllardır sadece öğretmenlerin değil, eğitim kurumlarında çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedeflenmelidir. Eğitim Sen olarak 14 Mayıs seçimleri sonrasında oluşacak yeni hükümetten taleplerimiz şu şekildedir: ILO-UNESCO ortak metni olan Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ni esas alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Kamuda en düşük maaş yoksulluk sınırı üzerinde belirlenmelidir. Mevcut ücret farkları derece ve kademe gibi kriterler dikkate alınarak, ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesi doğrultusunda düzenlenmelidir. Kamuda maaşlar başta olmak üzere, ekonomik, sosyal ve demokratik hak ve özgürlüklerimiz siyasi iktidarın ya da Cumhurbaşkanı’nın insafına bırakılmamalıdır. Sendikalarımızın ilk kurulduğu yıllardan bu yana temel talebimiz olan grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı yasal güvence altına alınmalıdır.”
YAZARLAR
Salih SÖNMEZIŞIK
Bugün Aydın''ın Kurtuluşu 7 Eylül 1922
Elif Çiğdem ŞAHİN
Biz Neyin Coşkusunu Yaşıyoruz
Bilgelik Yolcusu
Dr. Tarık Nusret''ten Atatürk''e
Hüseyin EVCİMEN
Yazmasak Söylemesek Olmaz
Resul POLAT
Neyleyim
Huban Asena Özkan
Körün Gözü Açılınca Önce Bastonunu Atarmış
Cemil MANDACI
Kızılçam Ormanı
Kalender ATAKUL
Kiralık Ev
Bilgelik Yolcusu
Helen''den Huban Asena Özkan''a
Engin Ümit ÖZER
Bir Başkadır Benim Çanakkalem
Avni SARAÇOĞLU
Şarap & Kuran
Tuğçe ÖZÇELİK
Sembolizm İle Enerji Okuması
Güler EROĞLU
Mihriban Türküsünün Öyküsü
Gürcan SARAK
Oy Verme Sorunu Şöyle Başladı:
Prof. Dr. Osman Demircan
Hıdırellez''in Hikayesi..
Nilgün GÜLTEN
Tuhaftır Hayat
Dilek SEMA
Afetin Psikososyal..
Esengül ORHAN
Çanakkale
Gürsel KOYUNCU
BU DÜNYADAN BİR HACI MUSTABEY GEÇTİ
Murat Türkeş
GÜVERCİN
Hüsniye PEKTAŞ
BİR BAYRAM SABAHI
Remzi CAN
Sitemiz yenilendi
İsmail ÇAKMAK
Çanakkaleyi Anlamak..
İletişim Bilgileri
İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale
Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com
Remzi CAN
+90 286 210 0101
+90 539 342 6363
İlçe Haberleri
Merkez
Bozcaada
Biga
Can
Eceabat
Ezine
Gelibolu
Gokceada
Lapseki
Yenice
Ayvacik
Bayramic
Haber Kategorileri
Magazin
Guncel
Siyaset
Ekonomi
Spor
Teknoloji
Cevre
Saglik
Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım