+90 539 342 6363
info@canakkaleburda.com
ANASAYFA
HABER KATEGORİLERİ
Magazin
Guncel
Siyaset
Ekonomi
Spor
Teknoloji
Cevre
Saglik
Emlak
İLÇE HABERLERİ
Merkez
Bozcaada
Biga
Can
Eceabat
Ezine
Gelibolu
Gokceada
Lapseki
Yenice
Ayvacik
Bayramic
İLETİŞİM
İletişim
×
Bize hem whatsapp hemde arayarak +90 539 342 6363 den ulaşabilirsiniz.
Anasayfa
Bana Özel
Giriş
Köşe Yazarları
Günün Haberleri
Haber Arşiv
ÇELTİK YETİŞTİRİCİLİĞİ VE ÇEVRE ETKİLEŞİMİ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Tarih : 26.05.2024
|
209 defa okundu..
Paylaş
Tweet
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Çanakkale Ticaret Borsası'nın iş birliğiyle "Çeltik Yetiştiricilerinin İklim Değişikliği ile Mücadele Yöntemlerini Benimseme Durumu, Çevresel Etkinlik ve Olası Karbon Vergisi Uygulamasının Çeltik Yetiştiren İşletmelere Etkisi" konulu bir çalıştay düzenlendi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklen çalıştaya, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Arda AYDIN, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan TÜRKARSLAN, Müdür Yardımcısı Mehmet SEZER, Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ramazan EREN, Tarımsal Veriler ve Koordinasyon Şube Müdürü H.İbrahim
BÜYÜKGAGA, Proje Yürütücüsü Prof.Dr. Sibel TAN, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat CEYHAN, OMÜ Doç. Dr. Hatice TÜRKTEN, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Arş. Gör. Sema Ezgi YÜCEER, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof.Dr. Ramazan ÇAKMAKÇI,OMÜ Dr.Öğr.Üyesi Çağatay YILDIRIM, Meteoroloji Müdürü Erol ÖZTABAK, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Onur Sinan TÜRKMEN, Ziraat Odası Başkanı Ufuk ÜNVER, ÇTB Genel Sekreteri Sevcan ELVER, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, DSİ Yöneticileri, Tarım İlçe Müdürleri, Teknik personeller, Borsa Sektör Kurulu Üyeleri ,Üreticiler ve Öğrenciler katıldı.
Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Sibel Tan yaptığı konuşmada, çeltik üretiminin Türkiye için önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu ve bu sektörün sürdürülebilir kalkınması için iklim değişikliğinin etkilerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Çalıştayda, çeltik yetiştiriciliğinin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiği, bu durumla başa çıkmak için hangi yöntemlerin benimsenebileceği, çeltik üretiminin çevresel ayak izinin nasıl azaltılabileceği ve olası karbon vergisi uygulamasının sektöre nasıl bir etkisi olabileceği gibi konular ele alındı.
Açılış konuşmalarının ardından Oturum Başkanı Prof. Dr. Sibel TAN’ın moderatörlüğünde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat CEYHAN tarafından Tarım Ekonomisi Özelinde TÜBİTAK Sosyal ve Beşerî Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) Projeleri, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Arş. Gör. Sema Ezgi YÜCEER tarafından Proje Sonuçlarının Genel Değerlendirmesi, Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ramazan Eren tarafından Tarım ve
Orman Bakanlığı Damla Sulama ile Çeltik Üretimi Projesi, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan ÇAKMAKÇI tarafından Çevre Dostu Üretim Yöntemleri ile Çeltik Üretimi: Pilot Bölge Deneme Sonuçları sunumları yapılarak, katılımcıların soru ve önerileri alındı.
Çalıştayın sonunda, çeltik üretiminin sürdürülebilirliği için bir dizi öneri kabul edildi. Bu öneriler arasında, kuraklığa dayanıklı yeni çeltik çeşitlerinin geliştirilmesi, sulama sistemlerinin modernize edilmesi, organik gübre kullanımının teşvik edilmesi ve üreticilere eğitim ve teknik destek sağlanması
yer alıyor.
Çalıştayın sonuç bildirgesinde, çeltik yetiştiricilerinin iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirilmesi, sulama ve gübreleme gibi tarımsal uygulamalarda daha çevre dostu yöntemlerin benimsenmesi ve karbon ayak izinin azaltılması için araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık verilmesi gibi önemli öneriler yer aldı. Ayrıca, olası karbon vergisi uygulamasına karşı sektörün korunması ve desteklenmesi için ilgili kamu kurumlarına da çağrıda bulunuldu.
Çanakkale'de çeltik üretiminin önemli bir yere sahip olduğu göz önüne alındığında, bu çalıştayın sektörün geleceği için önemli bir adım olduğu değerlendirilmektedir. Çalıştayda ortaya çıkan bulgular ve öneriler, çeltik üretiminin sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü artırmak için hayata geçirilecek
politikalara ve uygulamalara ışık tutacaktır.
Sunumlar sonrasında, Çeltik Yetiştiriciliği (1. Grup), Çeltik ve Çevre Etkileşimi (2. Grup), Çeltik Destekleme ve Politikaları (3. Grup) ve Çeltik Ticareti ve Pazarlaması (4. Grup) konularında SWOT/TOWS Analizi Grup Çalışmaları yapıldı.
Çeltik yetiştiriciliğinin ve çevre etkileşimi konularında kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilen çalıştay oturumların genel değerlendirmesinin ardından, oturum raporlarının tartışılması ve kapanış konuşmaları yapılarak sona erdi.
YAZARLAR
Sabri Karakaya
İtibar
İsmet BALKAN
Seçtiklerimizin Görevi Çalıştırmamak Mı
Elif Çiğdem ŞAHİN
Koltuğunuza Sıkı Tutunun: Uçuşa Geçiyoruz
Şahabettin Kalfa
Çanakkale''de 10 Ağustoslar...
Şuayip ODABAŞI
Yoksulluk
Osman KUTLU
Büyük Taarruz-05-istihbarat Faaliyetleri
Kalender ATAKUL
Teşekkürler
Hüseyin EVCİMEN
Mahalli Idare Seçimleri
Hüsniye PEKTAŞ
Doğanın Gerçek Yüzü
Alphan VARDARLI
Canlılığın Birleşik Zamanı
Salih SÖNMEZIŞIK
Bugün Aydın''ın Kurtuluşu 7 Eylül 1922
Bilgelik Yolcusu
Dr. Tarık Nusret''ten Atatürk''e
Resul POLAT
Neyleyim
Huban Asena Özkan
Körün Gözü Açılınca Önce Bastonunu Atarmış
Cemil MANDACI
Kızılçam Ormanı
Bilgelik Yolcusu
Helen''den Huban Asena Özkan''a
Engin Ümit ÖZER
Bir Başkadır Benim Çanakkalem
Avni SARAÇOĞLU
Şarap & Kuran
Tuğçe ÖZÇELİK
Sembolizm İle Enerji Okuması
Güler EROĞLU
Mihriban Türküsünün Öyküsü
Gürcan SARAK
Oy Verme Sorunu Şöyle Başladı:
Prof. Dr. Osman Demircan
Hıdırellez''in Hikayesi..
Nilgün GÜLTEN
Tuhaftır Hayat
Dilek SEMA
Afetin Psikososyal..
Salih SÖNMEZIŞIK
Anılar Ve Acılar 1
Esengül ORHAN
Çanakkale
Gürsel KOYUNCU
BU DÜNYADAN BİR HACI MUSTABEY GEÇTİ
Murat Türkeş
GÜVERCİN
Murat Türkeş
COVID-19 PANDEMİSİ BİZLERE YAŞAMIMIZI ŞEKİLLENDİREN RİS..
Remzi CAN
Sitemiz yenilendi
İsmail ÇAKMAK
Çanakkaleyi Anlamak..
İletişim Bilgileri
İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale
Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com
Remzi CAN
+90 286 210 0101
+90 539 342 6363
İlçe Haberleri
Merkez
Bozcaada
Biga
Can
Eceabat
Ezine
Gelibolu
Gokceada
Lapseki
Yenice
Ayvacik
Bayramic
Haber Kategorileri
Magazin
Guncel
Siyaset
Ekonomi
Spor
Teknoloji
Cevre
Saglik
Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım