+90 539 342 6363
 
   

  SARIBAL “TÜRKİYE ÜRETİM KRİZİNE DOĞRU GİDİYOR”

Tarih : 30.12.2021  |  373 defa okundu..
Bir dizi ziyaret için Çanakkale’ye gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Baş Danışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP İl Başkanlığını ziyaret etti.



Burada gündemi değerlendiren ve Ülkenin ekonomik ve tarımsal alanındaki yaşadığı krize değindi. Coronavirüs salgını sonrasında ülkelerde alınan gıda önlemlerine rağmen Türkiye’nin önlem alamamasına değinen Sarıbaş, Türkiye’nin bir gıda krizine doğru gittiğini belirterek “Türkiye şu anda iki kriz yaşamakta. Ama asıl en büyük kriz üretim krizidir ve Türkiye bu modelle üretim krizine gitmektedir” dedi.
HÜKÜMET ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETME ÇABASINDA


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Baş Danışmanı ve Bursa Milletvekili  Orhan Sarıbal, bir dizi çalışma için geldiği Çanakkale’de İl Başkanlığında düzenlediği basın açıklamasında ülke gündemini değerlendirdi. İktidarın Tarım politikasındaki yanlışlar başta olmak üzere gündemdeki pek çok konuya da değinen Sarıbaş, yaptığı açıklamada “Türkiye elbete çok sıkı bir süreçten geçmekte. Ne yazık ki Türkiye’de yoksulluğun, işsizliğin  en yüksek olduğu tarihsel bir dönemden geçmekteyiz. Ama iktidar hala toplumun gerçek gündemini konuşmak yerine, toplumu başka gündemlerle oyalayıp, öbür taraftan üçkağıt ekonomisinin  dinamiklerini yerine getirmeye çalışmakta.  Bir gecede 18 Liradan 12 Liraya  doları bir başarı öyküsü gibi söyleyen iktidar, 6-7 Liradan 12 Liraya çıkaran  6 ayda %50 gibi bir develasyon neden olduğunu hiç bahsetmediler.  Kendi yandaş medyaları ile  ne yazık ki ölümü gösterip sıtmaya razı etme çabasında.  Doların 18 Liradan 12 Liraya düştüğünde kim kazandı, kim kaybetti  Bunun toplumsal faydası nerededir  Ne zamandan beri Merkez Bankası ve Hazine sadece bir grup sermayecinin para garantisini  yapmaya çalışmaktadır.  Merkez Bankası artık faizleri belirleme yetisini kaybetmiştir.  Dövizin yarattığı yükseliş ve alçalış  Merkez Bankası üzerinden faizi belirlemeye karar vermiştir.  Bir tarafta helal faiz, bir tarafta haram faiz. Peki bu yaşanan sürecin işsizliğe bir etkisi var mı Yoksulluğu gideren bir tarafı var mı  İş dünyası üretimi ikiye mi katladı  Çiftçinin mazot, ilaç, yem  fiyatları mı düştü  Çiftçi üretemediğinden perişan, sütçü sütünü alamamasından perişan.  Ama İktidar hala toz pembe hikayesi yaratmak üzere  sokaklara çıkıp eylenen, döviz düştü diye kahramanlık eden insanlar var. Ama Türkiye ciddi bir gıda, işsizlik, sosyal krizin, ciddi bir madde bağımlılığı ile karşı karşıyadır” dedi.
İKTİDAR TERÖR VE İNANÇ ALGISI İLE SUNİ GÜNDEM YARATMAYA ÇALIŞIYOR


Türkiye’de Ekonomik krizin giderek derinleştiğini, hükümetin bunun farkında olduğunu ve her zaman olduğu gibi iki silahı olan İnanç ve Terör silahlarına davrandığını belirten Sarıbal, vatandaşların artık bunları yutmadığını belirterek “Bir ülkenin üniversite mezunlarının %30’dan fazlası işsizse, geri kalan çok büyük bir kısmı da  kendi meslekleri dışında mecburen asgari ücretle çalışmak zorunla kalıyorsa, yine bu ülkenin çiftçisinin Bağ-Kur  primi bin 660 Liraysa ve bu gün bir Bağ-Kur emeklisi çiftçimizin maaşı  bin 500 lira ise  bu ülkede büyük kriz vardır.  Vatandaşlar kalan ürünler ucuzlamıştır diye akşam pazara gidiyorsa, ya da atılan sebze ve meyveleri topluyorsa  bu ülkede kriz vardır. İktidar tüm bunların farkındadır.  Bunları  örtmek için de her zaman iki silaha davrandı. Bir tanesi ne yazık ki insanların inançları ile ilgilenmek ve onun üzerinden siyaseti götürmek,  diğeri de terör.  Şimdi de İstanbul Büyükşehir Belediyesine saldırmakla siyasi gününü kurtarmaya çalışıyor.  Bütün dertleri toplumu gerçek gündemden koparmak, yapay ve suni bir gündem oluşturmak.  Artık toplum bunları yutmuyor.  Toplum yaşadığı sorunlarla yüz yüze kalmış durumda.  Vatandaş hastaneye gidiyor 3 ay bir MR için sıra bekliyor.  İnsanlar Marketlerde sadece adetle ürün almak zorunda kalıyor.   Günün sonunda ciddi bir sorun var ve bu sorunun temel kaynağı iktidarın güven kaybetmesidir.  Bu sorunun temel kaynağı, İktidarın dış politikada yanlış iş yapmasıdır.  Bu sorunun temel kaynağı iktidarın içerde ve dışarda yönetme kabiliyetini kaybetmesidir.  Bu sorunun temel adı ise liyakat yerine sadakatli  kamu kurumlarına yandaşları atamasıdır” dedi. 


DERHAL VE ACİL SEÇİME İHTİYAÇ VARDIR


Uçurumdan hızla düşen Türkiye’nin zemine çakılıp parçalanmaması için tutunmak için tek bir dalı olduğunu ve o da erken seçim olduğunu belirten Sarıbal “Bu ülkede sorun iktidarın bizzat kendisidir.  Türkiye Cumhuriyetinin krizi atlatması için Türkiye’de halkın tekrar devletine güven sağlayabilmesi için  derhal ve acil seçime ihtiyaç vardır.  Çünkü Türkiye’de sorun ekonomiktir. Sabah yatağından kalkan bir çocuk bile ilk olarak doların kaç olduğuna bakıyor.  Bu ülkenin sorunu ekonomiktir, iktisadidir ama çözüm  siyasidir.  Bu çözümün adı bir an önce seçimdir. Yoksa iktidar bu ülkeyi çok ağır bir şekilde uçurumdan atmıştır.  Bu ülkenin tutunabileceği tek bir dalı kalmıştır. Ya o dala tutunup sürünerek tekrar yukarı çıkacaktır ya da  uçurumdan aşağı düşüp param parça olacaktır.  Bunun çözümü de derhal erkenden seçimdir” dedi.


TÜRKİYE ÜRETİM KRİZİNE DOĞRU GİDİYOR


Türkiye’nin tarım politikası ve gıda üretimine de değinen Sarıbal “Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli konusunun  tarım ve gıda olduğunu Coronavirüs döneminde  dünyadaki bütün ülkeler çok net bir biçimde ortaya koydular.  Bu nedenle tarıma çok ciddi yeni kaynaklar ayırdılar.  Örneğin Çin, gıda stokunu %50 arttırma kararı aldı. Hindistan ciddi anlamda yeni destekler ayırdı. Rusya çiftçisini koruyan sabit fiyatlara gitti.  Biz bütün bu yaşananlardan  hiç ders almadığımız gibi, bu olumsuzluğa körükle gidiyoruz.  Buğday ekim zamanı geçti, yalvardık, yüksek sesle anlattık  duymamakla mümkün değil. Ama eğer bir insan gözlerini kapatıp, kulaklarını tıkamışsa  yapacak bir şey yok. Duvar duydu onlar duymadı.  Dedik ki derhal seferberlik ilan edin, buğday tohumu dağıtın, çünkü Türkiye şu anda bir gıda krizi yaşıyor . Ancak bu kriz şu anda parası olanın gıdaya ulaştığı bir dönem.  Ama yarın üretim olmazsa gıda olmayacak.  Zenginlerin de aç kalacağı bir gıda krizine doğru gidiyoruz. Türkiye şu anda iki kriz yaşamakta. Ama asıl en büyük kriz üretim krizidir ve Türkiye bu modelle üretim krizine gitmektedir” dedi.


HÜKÜMETİN DESTEK İÇİN AYIRDIĞI PARADAN ÇOK ÇİFTÇİ MAZOT PARASI ÖDÜYOR


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Baş Danışmanı ve Bursa Milletvekili  Orhan Sarıbal  “Mazot geçen seneden bu seneye  %50’den fazla zam aldı. Türkiye’de Çiftçiler 3 milyar litre mazot kullanıyor  bir yılda  6.70 kuruştu geçen yıl bu zamanlarda mazot.  Çarptığını zaman 21 milyar kadar mazota giden para var.  Şu anda 11,5 lira, 3 Milyarla çarptığınız zaman  34 Milyar çiftçinin cebinden para çıkacak. Koca Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütçesinden tarıma ayırdığı para ne kadar  25. 8 Milyar.  Yani çiftçinin mazota verdiği para, devletin çiftçiye ayırdığı paradan neredeyse 8-9 Milyar fazla.  Bugün çiftçi bir litre süt sağdığı sattığında 1,5 kilo yem alması lazım.  Ne yazık ki sadece 900 gram yem almakta.  Her litre sütte 1 ile 2,5 lira arasında zarar etmekte.  Bu nedenle süt hayvanları artık kesime gidiyor” dedi.






İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım