+90 539 342 6363
 
   

  SAĞLIK ÇALIŞANLARI BAYRAMDA DEĞİL GREVDELER

Tarih : 14.03.2022  |  366 defa okundu..
Sağlık Çöktü Biz Altında Kaldık



14 Mart Tıp Bayramında  greve giden Sağlık Sendikaları Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi önünde bir basın açıklaması düzenlediler. Hem Tıp Bayramı nedeni ile sağlık çalışanlarının sorunları hem de greve giden hekimlerin talepleri ile ilgili bilgilerin verildiği Basın açıklamasında sağlık çalışanlarının çöküşe geçen sağlık sisteminin altında her geçen gün ezildikleri belirtildi.


Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği, çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği 14 Mar Tıp Bayramı Ülkemizde de her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.  Özellikle Coronavirüs döneminde  büyük bir mücadele ortaya koyan  Sağlık Çalışanlarının  emeğine, verilen sözlerin yerine getirilmemesi, hekimlere yönelik artan şiddet, ücret farklılıkları başta olmak üzere  üç gün grev kararı alan Çanakkale’deki sağlık sendikaları dün Çanakkale Mehmet Akif Ersoy  Devlet Hastanesinde  birer açıklama  gerçekleştirdiler.   Dün Başlayan ve yarına kadar devam edecek olan grev ile ilgili ve sağlık çalışanlarının taleplerini dile getirmek amacı ile  Çanakkale Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Hekim-Sen, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası, Hekim Birliği Sendikası katılımı ile gerçekleştirilen  Basın açıklamasının ilkini   Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale Şubesi gerçekleştirdi.  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale Şubesi Eş Başkanı Canan Çoşan yaptığı açıklamada  “Sağlık hizmetinin metalaştırılmasına, sağlık kurumlarının şirketleşmesine, sağlık bütçesinin özel sermayeye akıtılmasına karşı duranların, Açıklamayı yapan  Performans -güvencesizlik- şiddet kıskacında uzun çalışma saatleri, iş yükü, mobbing ve angarya gibi modern kölelik koşullarına isyan edenlerin,  TİS'lerle mali, sosyal, özlük hakları gasp edilen, iş barışı bozulanların, ‘Sağlık ekip işidir’ ruhunu, ortak mücadeleyi ve dayanışmayı bozmaya çalışanlara inat, bir ve birlik olanların bayramıdır. Yaşam hakkımızı dahi koruyamayan sağlık politikacılarına, acil sorunlarımızın çözümü için derhal harekete geçmeleri gerektiğini  uyarı grevlerimizle defalarca hatırlattık. Bizleri dinlemek, çözüm üretmek yerine haklı taleplerimiz ve mücadelemiz bastırılmaya, gözdağı verilmeye çalışılmıştır. Hekimlerin emeğini, niteliğini, değerini ve kamusal sağlık hizmetlerini hiçe sayan ‘gidiyorsa gitsinler’ resti, gelinen noktayı özetlemektedir. İşte, sendikal hakları, insan hak ve özgürlüklerini yok sayan bu yönetim anlayışı,  sorunlarımızın esas nedenidir” dedi.
EMEĞİMİZİN KARŞILIĞI TALEPLERİMİZ KARŞILANMALI


SES Çanakkale Şubesi Eş Başkanı Canan Çoşan “Ücretsiz, eşit, nitelikli ve kamusal sağlık hizmeti için şu taleplerimiz acilen karşılanmalıdır. Şiddetsiz ve güvenli bir çalışma ortamı için yeni ve etkili ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ çıkarılsın, mobbing ve baskılar son bulsun, Performans, ek ödeme değil, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak temel ücret sağlansın. 3600’den 7200 kadar kademeli ek gösterge uygulansın. Yıpranma payı, tüm sağlık emekçilere yıllık 90 tam gün üzerinden uygulansın. OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdamı yapılsın. Taşeron çalışma ortadan kaldırılsın. Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın. Ceza yönetmeliği kaldırılsın. Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin Liyakatsiz atamalara, tip sözleşme dayatmalarına, tıp ve sağlık bilimleri eğitimlerini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerin açılmasına son verilsin. Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı kabul edilsin. Hukuksuz ihraçlar derhal göreve başlatılsın. Sağlık hizmeti için ödediğimiz vergiler, katkı payları ve ilave ücretler kaldırılsın. Sağlık ve sosyal hizmetlerin planlanmasından sunulmasına kadar emekçiler örgütleriyle, toplum da siyasal organlar eliyle süreçlere dâhil edilsin. Şehir hastanelerine, özel hastanelere aktarılan teşvik ve bütçeler kamu sağlık kurumlarına aktarılsın. Her işyerine kreş açılsın, sağlık emekçileri çocukları ile işleri arasında tercih yapmak zorunda kalmasın. Kamu sağlık kurumları demokratik bir yapıya kavuşturulsun” dedi.
BAYRAM DEĞİL GREVDEYİZ


Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy da yaptığı açıklamada “Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Ancak bugünü bayram tadında geçirmemiz gerekirken, ne yazık  ki yine Grevdeyiz ve yine haklarımız için mücadele ediyoruz.  Toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri ne  bizim emeğimizi ne de toplumun sağlığını umursamaktadır. Ancak iş özel sağlık işletmeleri  ve zenginleri korumaya gelince ise hiçbir sınır tanımamaktadır. Salgın döneminde dahi bu anlayıştan vazgeçmemişlerdir. Yüz binlerce insanımız, yüzlerce hekim, sağlık çalışanı yaşamını yitirirken; onlar sağlık sisteminin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmiş; bunca emek ve fedakarlığımıza rağmen bir de bizlere gidiyorlarsa gitsinler demişlerdir. Öncelikle ve bir kez daha vurgulamak isteriz: Salgının en zor günlerinde, bilimsel olmayan salgın yönetiminize rağmen biz tüm fedakarlığımızla buradaydık; önceden de olduğu gibi yarın da burada olacağız.  Beyaz yürüyüş, Beyaz Forum, Beyaz Nöbetlerle acil taleplerimizin karşılanmasını, sesimize  kulak verilmesini defalarca istedik. Bilmenizi isteriz ki siz emeğimizi-bizleri görmezden  gelmeye devam ettikçe; bizler de tüm haklılığımızla sizin karşınızda durmaya, emeğimize geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. 15 Aralık’ta ve 8 Şubat’taki Beyaz  Gırevlerle de Aile Sağlığı Merkezlerinden, Üniversite Hastanelerine Türkiye’nin dört bir  yanında tüm sağlık kuruluşlarında emeğimize sahip çıkacağımızı gösterdik.
ORTAK SLOGANIMIZ “EMEK BİZİM, SÖZ BİZİM”


Güleda Erensoy “Ekim ayından bu yana söylediğimiz gibi ‘Emek Bizim, Söz Bizim’. Bizi duymazdan, görmezden gelip yok sayanlara; sesimize kulaklarını tıkayanlara; “Varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz” diyerek bizi değersizleştirenlere karşı Emeğimize, mesleğimize, geleceğimize hep birlikte bir kez daha sahip çıkmak için artık  Grev  zamanıdır. Biliyoruz,  Sorunlarımızın çözümü ancak kendi mücadelemizle olacaktır. İşte bu nedenle  emeğimiz için, haklarımız için, sağlığımız için, acil taleplerimizin karşılanması için 14-15  Mart 2022 Pazartesi ve Salı günleri bütün Türkiye’de, bütün sağlık kurumlarında Grevdeyiz . Bizleri mutsuz, hastaları mağdur eden; sağlığı ticarete, hastaları müşteriye, hastaneleri  ticarethanelere dönüştüren sağlık anlayışı iflas etmiştir. Bizleri artık sağlık hizmeti veremez  hale getiren bu çalışma koşullarının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Emeğimizin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenirken, tüm bu  yaşadıklarımızın sorumlusunun yıllardır uygulanan yanlış sağlık politikaları olduğunu  biliyoruz.  Emeğimizin karşılığını alamadığımız bu çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete  artık tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı.  Oyalama istemiyoruz,  Daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz. Şiddetin olmadığı, malpraktis baskısı altında ezilmediğimiz insanca çalışma koşulları,  Emekliliğimize yansıyacak insanca ücret istiyoruz. Halkın sağlığı için en az 20 dakika muayene süresi ayırabildiğimiz, hastaların aylarca randevu  sırası beklemediği nitelikli sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin onurlu mensupları olarak hakkımızın gasp edilmesine, kötü  çalışma koşullarına, sefalet ücretlerine karşı Sağlıklı Bir Gelecek Ellerimizde, Emek  Bizim Söz Bizim diyerek mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım