+90 539 342 6363
 
   

  Şemsi Yastıman'ın naaşı memleketine gönderildi.

Tarih : 09.07.2021  |  619 defa okundu..
Merhum Halk Ozanı Kırşehir'li Şemsi Yastıman'ın kabri ailesinin izniyle açılarak naaşı Kırşehir'e defnedilmek üzere götürüldü.



Türk Halk Müziği'ne kaynak kişi ve derleyici kimliği ile emeği geçmiş büyük halk sanatkarı,  Asıl adı "Mehmet Galip Şemsettin" olan Şemsi Yastıman, "Şekerci Ahmed Ağa" ve "İlhamiye Hatun"un oğlu olarak 10 Temmuz 1923 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. Saza ve söze ilgisi küçük yaşlarda başladı. O yıllarda Kırşehir ustalarından etkilendi. Ankara'da bulunduğu yıllarda "Yağcıoğlu Fehmi Efe" ve "Genç Osman"ın müzik meclislerine girerek kendini ve sazını geliştirdi. Sahneye çıkması da bu yıllara rastlar.

Bir süre İzmir'de yaşayan ve burada evlenen Şemsi Yastıman, daha sonra İstanbul'a yerleşti. Kısa sürede şöhreti artan ve gazinolarda çalışmaya başlayan Yastıman, dönemi içinde, basın-yayın organlarının en çok bahsettiği sanatçılardan biri oldu. Onlarca plak doldurdu ve pek çok kez Türkiye Radyoları'nın programlarına davet edildi.

Semsi Yastıman, özellikle halk müziği geleneğinin çalıp-söyleme tarzını benimsemiş bir halk sanatkârı olarak adından söz ettirdi. Âşıklık geleneğinin çeşitli türlerinde seslendirdiği eserlerle ve bilhassa dönemi içinde unutulmaya yüz tutmuş olan destan ve taşlamaları ile sevildi. Memleketi Kırşehir'in müzik potansiyelinin geniş kitlelere tanıtılmasına önayak oldu. Sanatçı kişiliği yanında, kendi adını taşıyan dükkânında saz dersleri vererek pek çok sanatçı yetiştirdi.  Türk halk müziği konusunda çeşitli kitaplar yayınlayarak kültür hayatına hizmetlerde bulundu.

Şemsi Yastıman, doğum gününde, yani 10 Temmuz da (1994) Lapseki emek tatil sitesinde hayata gözlerini yumdu. Naaşı kendi vasiyeti üzerine çok sevdiği Lapseki Adatepe köyüne defnedilmişti. 
Merhum Halk Ozanı Kırşehir'li Şemsi Yastıman'ın kabri ailesinin izniyle açılarak naaşı Kırşehir'e defnedilmek üzere götürüldü. Mezarın açılışı sırasında oğlu Sinan Yastıman, Kırşehir Ahi Kültürünü Yaşatma Vakfı Temsilcileri, Kırşehir Belediyesi yetkilileri, Çanakkale Lapseki Adatepe köyü Muhtarlığı ve Çanakkale Kültür ve Turizm Bakanlığı Mahalli Sanatçısı Ozan Hüseyin Karabulut'ta hazır bulundu. Halk Ozanı Şemsi Yastıman'ın naaşı 10 Temmuz 2021 tarihinde törenle Kırşehir kabristanlığına defnedilecek.






İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım