+90 539 342 6363
 
   

  ENGİN : “İZİN YÖNTEMİNİ ÜYELERİMİZ BELİRLEYECEK”

Tarih : 25.08.2022  |  412 defa okundu..
Çanakkale Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Engin meslek grubunun haftada bir gün izinli olması ve işyerlerinin bir gün süreyle kapatılması ile ilgili Ticaret Bakanlığının aldığı kararı değerlendirdi.



Engin uzun süre ayakta ve çok yoğun çalışan meslektaşlarının haftada bir gün tatil yapmasının çok önemli bir ihtiyaç olduğunu ve bu tatilin aynı zamanda meslektaşlarının aile bağlarını da güçlendireceğini söyledi. Haftada bir gün tatil ile ilgili karartıda üyelerin vereceğine dikkat çeken Engin bu süreçte müşterilerinde mağdur olmaması için kararlar alacaklarını söyledi.
“1 EKİM İTİBARI İLE HAFTADA BİR GÜN KAPALI OLACAĞIZ”


Ticaret Bakanlığı, 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere tüm berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması yönünde karar aldı. Bakanlığın İçişleri Bakanlığı aracılığıyla 81 il valiliğine gönderdiği karara göre, berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın hangi günü kapalı olacağı, sektör temsilcisi meslek kuruluşlarının görüşleri alınmak suretiyle, her ilin kendi dinamikleri içinde valiler tarafından belirlenecek. Alınan kadar ile ilgili Değerlendirme yapan Çanakkale Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Engin meslektaşlarının da haftada bir gün tatile ihtiyacı olduğunu ifade ederek “Çok uzun zamandır Türkiye genelinde berber, kuaför ve güzellik uzmanlığı yapanların beklediği haber geldi. 1 Ekim’den itibaren bu iş kolundaki işyerleri hafta’da bir gün kapalı olacak. Bu durum ile ilgili nasıl bir yöntem uygulanacak. İşyerlerinin kapalı olduğu günlerde müşterilerin ihtiyaçları nasıl karşılanacak  Bu konu ile ilgili çok soru geliyor. Öncelikle bir bilgi vermek istiyorum 1 Ekim’den itibaren uygulanmaya başlanacak olan işyerlerinin haftada bir gün kapanması sistemini biz Çanakkale’de 5 yıl önce uygulamıştık, denemiştik. O gün için başlattığımız işyerlerinin kapatılması durumu Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı ile bu durum iptal edilmişti. İptal edilen karar 5 yıl sonra Türkiye genelinde benim gibi düşünen oda başkanları ile beraber Ticaret Bakanlığının Genelgesi ve İçişleri Bakanlığının’ nın bilgisi ile 1 Ekim 2022 itibari ile uygulanmaya başlanacak. “dedi.


“BU TATİL KARARI AİLE BAĞLARINI GÜÇLENDİRECEK”


Engin, meslektaşlarının en azından haftanın bir günü ailesi ile beraber geçirecek izne sahip olmalarının çok önemli olduğunu ifade ederek “Erkek kuaförü, bayan kuaförü yada güzellik merkezi kapalı olur mu Diyorlar. Madalyonun sadece bir yüzünden baktığınızda bu işyerlerinin kapalı olmaması gerektiğini düşünebilirisiniz. Ancak birde madalyonun öbür yüzü var. Bu mesleği yapanların fiziksel, ruhsal, bedensel, sağlığa ihtiyacı olduğu gerçeği de var. Peki meslektaşlarımız bu sağlığa nasıl kavuşacaklar   hafta da bir gün dinlenerek. Bu ülkede bugün birçok kişi daha az mesai yapacağı, çalışacağı kurumlarda görev yapmak istiyorsa bunun en önemli nedeni fiziksel, ruhsal, bedensel, sağlığa olan ihtiyaçtır. Baktığımızda özel sektör eleman arıyor işçi arıyor ama bulamıyor. Resmi bir kurumda sınav açılınca 30 kişinin işe alınacağı kuruma 1.300 kişi başvuru yapıyor. Bunun nedeni ne herkes daha az çalışmak ve daha rahat olmak istiyor. Ben bu meslek grubunun en azından haftada bir gün tatil yapmasını artık geldiğine hatta geçtiğine in anıyorum. Meslektaşlarımızın çalışma saatleri nedeni ile aile bağlarının zayıfladığını tahmin ediliyordur. Bu izin aile bağlarını güçlendirecek. Tatil günü ilr4 ilgili Çarşamba oldun, perşembe oldun gibi, görüşlerde var. Ancak meslektaşlarımızın tatil gününün Pazar günü olması gerekiyor. Neden. Bir bayan kuaförümüzün yada bir erkek berberimizin  Çarşamba günü izin kullanmasının bir anlamı yok. Çünkü onun izin kullandığı gün çocuğu okulda eşi ise  işte olacak. Ancak bu meslektaşlarımız Pazar günü izin kullanırsa ailesi ile vakit geçirme şansı olacak. Bu nedenle Pazar günü tatil olmasının çok daha uygun olduğunu düşünüyorum.” Dedi. 


“KARARI ÜYELERİMİZ VERECEK”


Meslek gruplarının haftada bir gün işyerlerini kapatması ve tatil yapmaları ile ilgili kararı odaya verecekleri dilekçe ile belirleyeceklerinin de altını çizen Engin “Burada yapılacak en önemli şey, çoğrafi ve turizme özgü şartlara göre haftada bir kez kapanma konusunda her ilin kendi kararını alması. Çanakkale’de bu kararı valilik verecek. Ama tabi ki Çanakkale Valiliği kararı ilgili meslek odası yönetim kuruluna, yönetim kuruluda üyelerine soracak. Biz Çanakkale Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası olarak oda üyesi  meslektaşlarımız için hangi gün tatil olsun yani işyerlerimiz kapalı oldun sorusunu sormaya başladık. Üyelerimizden bu sorunun cevapları da geliyor. Oda olarak üyelerimize “haftada bir gün tatil kararı hangi gün olsun” sorusunu her üyemize soruyoruz ve üyelerimizin cevaplarını da imzalı dilekçe alıyoruz. Bu dilekçelerde hangi gün belirlenir ise  Çanakkale Valimiz İlhami Aktaş ile görüşüp  üyelerimizin ortak talebini ileteceğiz.” dedi.


“VERDİĞİMİZ HİZMETİNDE AKSAMAMASINI İSTİYORUZ”


Meslektaşlarının tatil yaparken müşterilerinin mağdur etmemek adına iki seçenek üzerinde durduklarını bu kararında yine üyeler tarafından verileceğini ifade eden Engin “Ne işi yapıyor olursa olun bir berberin yada kuaför’ün müşterisisiniz. Biz herkesin hizmet aldığı bir meslek grubuyuz. Haftada bir gün işyerlerimizin izin nedeni ile kapanması sonucunda verdiğimiz hizmetin aksamamasını da istiyoruz. Haftanın son günü olan Pazar gününün tatil olmasının istendiğini varsayalım. Peki Pazar günü düğünü olan nişanı olan yada özel bir günü olan kişiler ne yapacak. Bu konuda iki seçenek var. Bu seçeneklerden hangisinin üyelerimiz tarafından isteneceğine göre o seçeneği uygulamaya koyacağız. Bunlardan bir tanesi işyerlerinin kapalı olacağı Pazar günü işyerini açması ve müşterisine hizmet verecek olan oda üyeleri, odayı Pazar günü işyerini açması gerektiği konusunda bilgilendirecek. Bizde oda olarak o üyemizin kapalı olması gereken tatil gününde müşterisine hizmet edebilmesi için hangi saatlerde açık olacağını ilgili birimlere bildireceğiz. İkinci çözüm seçeneğimiz bir sürü karışıklığa sebep olmayalım. En iyi sonuç için en sade durumu ortaya koyalım. Bunu da meslektaşlarımıza yani oda üyelerimize soracağız. İşyerlerimizin kapalı olacağı günde randevusu olan müşteriye hizmet ya düğünün yapılacağı  düğün salonunda yada düğünün yapılacağı otelde bir odada verilecek. Burada en önemli kararı dilekçeleri ile yazılı olarak üyelerimiz verecek. Ve hangi seçeneğin kullanılacağı bu şekilde ortaya çıkacak.” dedi.  





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım