+90 539 342 6363
 
   

  Başkan Erdoğan'dan Biga’nın Kurtuluşunun 100. Yılı Mesajı

Tarih : 17.09.2022  |  303 defa okundu..
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.



Başkan Erdoğan mesajında şunları kaydetti:


“Sevgili Bigalılar,


Kıymetli Hemşehrilerim


Tarihi, doğal güzellikleri, vatansever ve çalışkan insanlarıyla ülkemizin müstesna şehirlerinden olan Biga’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümünü kutlamanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz.


Gönüllerin Şehri Biga’mız en eski çağlardan itibaren çeşitli insan topluluklarının ve medeniyetlerinin gelişip yaşadığı eşsiz bir coğrafya oldu. Köklü tarihiyle yüzyıllardır Müslüman Türk yurdu olan şehrimiz sayısız savaş ve mücadele atlatarak, düşmana geçit vermeyip kardeşi kardeşe düşürmeye çalışan fitneleri de tek tek bozdu. Ülkemizin manevi başkenti Çanakkale gibi dünyanın stratejik bakımından en önemli bölgesi Biga topraklarında Kurtuluş Savaşı’nın önemli gelişmeleri yaşandı. Tarihler 1900’lü yılların ilk çeyreğini tamamlamak üzereyken 26 Ağustos’ta Büyük Taarruzla başlayan ve aziz milletimizin vatanına ve bağımsızlığına sahip çıkma kararlılığı sayesinde verilen mücadele, 30 Ağustos’ta büyük bir zaferle sonuçlandı. Bu şanlı zafer iki yıldan fazla düşman işgalinde kalan şehrimizin de kurtuluşuna sahne oldu. 1922 yılının zaferlerle dolu Ağustos ayından sonra Eylül ayı kurtuluş vakti oldu. 18 Eylül’de sona eren Büyük Taarruz aynı zamanda Biga’mızın kurtuluş günüydü.


Milli Mücadele, Anadolu’nun her karış toprağına yüce milletimizin mübarek kanı ve tertemiz alın teri akıtılarak tarihe yazılmış bir kahramanlık destanıdır. Bu destanın Biga’sında ise Kuvay-ı Milliye kahramanlarından Köprülülü Hamdi Bey, silah arkadaşları Kani Bey, Dramalı Rıza Bey, Hamdi Erdem Bey ve Dızman Ahmet Ağalar gibi birçok isim büyük mücadeleler verdi. 100 yıl önce yanan hürriyet ateşinin gururu ilelebet yüreğimizdeyken, bin yıllık varoluş mücadelemizde yüzbinlerce şehidin kanı ile sulanmış, kemikleriyle temel tutmuş bu müstesna vatanda düşmanın barınması mümkün değildir.


Tüm bunlarla beraber kurtuluş günlerini tarihe not düşmenin yanında, geleceğe yön vermesi bakımından da son derece önemli görüyorum. 100 yıl önce kazandığımız zafer ve kurtuluşu, daha büyük başarılarla taçlandırmak için millet olarak durmadan her zamankinden daha fazla çalışmak zorundayız. Biga’mızı ve kadim medeniyetimizin mirası üzerine kurulan Cumhuriyetimizi kazanımlarıyla korumak, yaşatmak ve daha da güçlendirmek suretiyle geleceğe taşımak için büyük bir azimle çalışmaya devam edeceğiz.


Biga’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünü coşku içinde idrak ederken, bu duygu ve düşüncelerle bağımsızlığımızın ve geleceğimizin huzur, güven ve güzelliği için mücadele eden, canla başla vatan için hayatlarını ortaya koyan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Köprülü Hamdi Bey’imizi, kurtuluşta emeği geçen tüm büyüklerimizi, aziz şehitlerimiz, gazilerimiz ve tüm isimsiz kahramanlarımızı rahmetle, minnetle ve dua ile anıyorum. Bu gurur gününü tekrar kutluyor, nice asırlık yıldönümlerine birlik, beraberlik ve huzurla kavuşmamızı gönülden diliyor ve tüm hemşehrilerimi en kalbi duygularımla selamlıyorum.”





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım