+90 539 342 6363
 
   

  CHP'Lİ ERKEK: "ÇİFTÇİMİZİN, ÜRETİCİMİZİN ALDIĞI KREDİLERİN FAİZLERİNİN SİLİNMESİ LAZIM"

Tarih : 26.09.2022  |  189 defa okundu..
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Bayramiç'te düzenlenen İda Koyun Keçi Panayırı'nın açılışına katıldı.



Panayırın açılışında konuşma yapan Erkek, "hayvan üreticimiz maalesef zor durumda. Yem geçen yıl 105 liraymış, bu yıl en ucuz yem 300-350 lira. Üre gübre 105 liraymış, 700 lira olmuş. Mazot 7-7.5 liraymış 25 lira olmuş. İlaçta artış yüzde 300-400 olmuş." dedi.


CHP'li Erkek, Panayır öncesinde Bayramiç Belediyesi'ni ziyaret ederek Belediye Başkanı Mert Uygun'a çalışmalarında başarılar diledi. Ziyaret sonrası panayır kortejine katılan Erkek, üreticileri selamladı. Panayırda bir konuşma gerçekleştirerek küçükbaş hayvan üreticilerinin sorunlarına dikkat çeken Erkek, şunları söyledi:


“Tarım ve hayvancılıkta çok önemli bir iliz. Bizim büyük artımız tarımda çok dengeli bir il olmamız. Örneğin Rize'de çay var, Giresun'da fındık var, Ankara'da arpa ve buğday var ama bizde hepsi var. Etiyle, sütüyle, meyvesiyle, sebzesiyle çok çeşitlilik var. Bir de tarıma dayalı sanayimiz var. Bu yüzden Çanakkale tarım ve hayvancılık açısından çok önemli bir coğrafya. Bayramiç keçi üretiminde Çanakkale'de birinci sırada. Bu çok önemli değerleri bilerek hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Tabi Çanakkale aynı zamanda bir orman kenti. Zaten ormanın olduğu yerde keçi olur. Ormanlarımızı, meralarımızı da korumamız lazım. Bugün ormanlarımız için en büyük tehdit yangınlardan daha çok sayıda verilen ruhsatlardır. Toprağımızı, suyumuzu hep birlikte korumamız gerekiyor. Gelecek nesiller için bunu yapmalıyız.”


“HAYVAN ÜRETİCİMİZ MAALESEF ZOR DURUMDA”


“Küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerin de sorunları var. Örneğin Tarım ve Orman Bakanlığı Ağustos ayında yılsonuna kadar küçükbaş hayvanlarda ihracatı serbest bıraktı. Büyükbaşlarda ihracat yok ithalat var. Üreticilerimiz ile hepimiz görüşüyoruz. Maalesef aracılar kazandı, üreticiler kazanmadı. Kuzuyu 2.5 dolardan almışlar, 6-7 dolara satmışlar. Daha çok Katar ağırlıklı Ortadoğu. Burada aracılar kazanmış bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Hayvan üreticimiz maalesef zor durumda. Yem geçen yıl 105 liraymış, bu yıl en ucuz yem 300-350 lira. Üre gübre 105 liraymış, 700 lira olmuş. Mazot 7-7.5 liraymış 25 lira olmuş. İlaçta artış yüzde 300-400 olmuş. Bunları da hep birlikte çözmemiz lazım. Yem fiyatları niye yüksek çünkü yemin bütün hammaddelerini ithal ediyoruz. Arpanın ve buğdayın anavatanı Anadolu'dur. Ama biz arpa, buğday ithalatında dünyada 3'ncü sıradayız. Tabi bu yem fiyatlarına da yansıyor.”


“EZİNE'DE, BAYRAMİÇ'TE BİRÇOK YERDE KÜÇÜKBAŞ İHTİSAS TARIM OSB KURMAMIZ LAZIM”


“Bir gencin, bir insanın günde aldığı besin değerinin yüzde 40'ı proteine, hayvansal ürünlere dayalı olmalı. Bunları bilimsel çalışmalar söylüyor. Ama bizde maalesef bu oranlar çok düşük. Bizde kişi başı kırmızı et tüketimi yıllık 9-10 kilo. Bu rakam gelişmiş ülkelerde 100 kiloya kadar çıkıyor. Bizim çocuklarımız maalesef bunları tüketemiyor. Çanakkale'de biliyoruz ki birçok küçük aile işletmesi kapanmak zorunda kaldı. Küçük aile işletmelerini tekrar ayağa kaldırmamız lazım. Bu çok önemli. Bir de Ezine'de, Bayramiç'te birçok yerde Küçükbaş İhtisas Tarım OSB kurmamız lazım Çanakkale’de. Çiftçimizin, üreticimizin aldığı kredilerinin faizlerini silinmesi lazım. Bunun yapılması lazım.”





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım