+90 539 342 6363
 
   

  HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE SANSÜR KABUL EDİLEMEZ

Tarih : 15.10.2022  |  272 defa okundu..
Kamuoyunda ‘’Sansür Yasası’’ olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye devam etmektedir.



Çanakkale Barosu olarak söz konusu yasal düzenlemenin sadece basının değil toplumun temel hak ve özgürlüklerine ağır müdahaleler içerdiğini endişe ile izlemekteyiz.


Özellikle kanun teklifinde yer alan yürütme erkine bağlı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve BTK gibi organlara, herhangi bir yargı kararı olmaksızın ‘’içerik çıkarma’’,’’erişim engelleme’’ v.b. yaptırımlar konusunda yetki verilmesi açıkça ‘’yetki gaspı’’ olup Anayasaya da aykırıdır.


Günümüzde toplumun her kesiminde ve yaşamın her alanında yaygınlaşan sosyal medya, eğer teklif yasalaşırsa büyük bir suç mahalline dönüşecektir. Yasayla birlikte hukukun öngörülebilirliği ortadan kalkacak, bireylerin sosyal medya kullanımında oto sansür mekanizması devreye girecektir.


Teklif gerekçesinde yer alan ‘’endişe” ve “gerçeğe aykırı bilgi’’ gibi soyut ve muğlâk kavramlar, hukuki öngörülebilirlikten yoksun olduğu gibi Anayasamızca güvence altına alınmış Basın ve İfade özgürlüğüne açıkça tehlike oluşturmaktadır. Ayrıca Türk Ceza Kanunu’na eklenen 217/a maddesiyle ‘’halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’’ adı altında ceza hukukunun temel prensiplerine aykırı yeni bir suç tipi icadı ile hak ve özgürlükler önünde engel yaratacağını öngörmekteyiz.


Bu düzenleme ile demokratik hukuk devletinin gereklerinden uzaklaşıldığı gibi uluslararası platformlarda Basın ve İfade özgürlüğü noktasında ülkemizin yasaklarla anılması yerine hak ve özgürlükleri koruyan hukuki düzenlemelere ihtiyacımız olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Çanakkale Barosu





İletişim Bilgileri


İsmet Paşa Mahallesi İnönü Caddesi
157/1 - 17010 - Merkez / Çanakkale

Bir Sorunuz mu Var
info@canakkaleburda.com

Remzi CAN


+90 286 210 0101
+90 539 342 6363

İlçe Haberleri


  Merkez
  Biga
  Can
  Eceabat
  Ezine
  Lapseki
  Yenice
  Ayvacik

Haber Kategorileri


  Magazin
  Guncel
  Siyaset
  Ekonomi
  Spor
  Cevre
  Saglik
  Emlak
CopyRight by 2021 Çanakkale Burda, tüm hakları saklıdır.
Çanakkale Web Tasarım